De bankverzekeraar richt de pijlen in eerste instantie op Bulgarije en Turkije

AMSTERDAM - ING wil met haar Griekse partner Piraeus Bank

Beide partijen vermeldden hun plannen maandag in de verklaring waarin ING en Bank Piraeus de afronding van hun gezamenlijke onderneming bekendmaakten. ING krijgt in de nieuwe onderneming een meerderheid van 50,1 procent.

Ter versterking van de onderlinge band nemen beide partijen ook een belang in elkaar. Piraeus Bank krijgt een belang van 20 procent in ING's verzekeringsactiviteiten in Griekenland, de Nederlanders nemen een belang van 5 procent in de Griekse bank.

ING Piraeus krijgt een goede positie op de Griekse markt voor verzekeringen, vermogensbeheer en zogeheten employee benefits (onder andere pensioenregelingen en spaarloonregelingen). De Grieken vormen, met hun kennis van de regio, voor ING een perfecte partner voor uitbreiding van het netwerk in Zuidoost-Europa.

Piraeus Bank heeft vestigingen in Bulgarije en Roemenië, landen waar ING zelf ook enige activiteiten heeft. Verder zit ING al in Turkije.

ING ziet grote mogelijkheden in Centraal- en Zuidoost-Europa. De bankverzekeraar denkt te kunnen profiteren van de verwachte groei van vraag naar financiële producten (pensioenen) gecombineerd met economische groei.