DEN HAAG - De wereldhandel is in juni met 2,5 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande maand. Dat is de sterkste toename sinds juli 2008.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde wereldhandelsmonitor van het Centraal Planbureau (CPB).

Door de ongekend sterke daling van de internationale handel in de afgelopen winter, werd in juni wereldwijd echter nog altijd 19 procent minder handel gedreven dan in april 2008, toen de werelhandel een voorlopig hoogtepunt bereikte.

Azië

De groei van de handel was voor groot deel te danken aan Azië. De import van de opkomende Aziatische economieën nam met 5 procent toe. De export van Japan steeg met ruim 12 procent.

Ondanks de toename in juni lag de wereldhandel in het tweede kwartaal nog 0,7 procent lager dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

Krimp

Dat is echter slechts een fractie van de krimp in het eerste kwartaal, toen de wereldwijde in- en uitvoer nog met ruim 11 procent achteruitging ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De industriële productie nam in juni wereldwijd met 2 procent toe in vergelijking met mei. Sinds het begin van de metingen in 1991 deed zich niet eerder zo'n sterke stijging voor.

Door de internationale recessie lag de productie echter nog altijd 8,5 procent onder het topniveau van maart 2008.