BRUSSEL - De regeringsleiders van de 27 EU-landen overwegen een extra EU-top te houden over de hervorming van het financiële systeem in de wereld.

Het doel is een gezamenlijk standpunt te bepalen voor het overleg van de G20, de twintig grootste economieën ter wereld.

De hervorming van de financiële sector moet een tweede kredietcrisis helpen voorkomen. De Britten willen zo min mogelijk nieuwe regels en instanties. Vooral de Fransen willen die juist wel.

Top

Diplomaten rekenen op een ingelaste top op donderdag 17 september in Brussel, een week voor het overleg van de G20 op 24 september in Pittsburgh begint.

Die datum kan een probleem opleveren voor premier Jan Peter Balkenende. Die heeft dan Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer, volgens een voorlopige planning.

Prinsjesdag

De Algemene Beschouwingen volgen meestal snel na de presentatie van de begroting op Prinsjesdag. De opzet van Prinsjesdag dit jaar is echter nog niet definitief vastgelegd.

Huidig EU-voorzitter Zweden overlegt met de regeringsleiders over het idee.

Inflatie

''We beslissen volgende week of er een ingelaste top komt'', zei een woordvoerder van Zweden woensdag. ''We doen het alleen als het nodig is: we willen geen inflatie van EU-toppen.

Regeringsleiders van de 27 EU-landen hebben doorgaans elke drie maanden topoverleg in Brussel.