DEN HAAG - De huren in Nederland zijn met ingang van 1 juli met 2,8 procent gestegen. Dat is de grootste stijging sinds juli 2004.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Van de huurstijging kwam 0,4 procentpunt door de zogenoemde harmonisatie van huren. Dat is de verhoging van de huur tot de maximaal toegestane huur op het moment dat een woning een nieuwe huurder krijgt.

Gecorrigeerd voor bewonerswisselingen kwam de huurstijging vorig jaar uit op 2,4 procent, dat is net iets minder dan de maximaal toegestane huurstijging van 2,5 procent.

Rotterdam

Van de vier grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) gingen de huren in Rotterdam voor het tweede achtereenvolgende jaar het meest omhoog.

Dit jaar bedroeg de huurstijging in de havenstad 3,1 procent. Daarvan was 0,7 procentpunt het gevolg van huurharmonisatie. Met 2,5 procent was de huurstijging in Utrecht het laagst.

Groningen

Groningen was dit jaar de provincie met de sterkste huurstijging. De huren werden er gemiddeld met 3 procent verhoogd.

Ook in Groningen speelde harmonisatie van de huren een belangrijke rol in de totale stijging. De huurstijging was in Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant met 2,7 procent het laagst.