AMSTERDAM - De AEX-index is dinsdag boven de psychologisch belangrijke grens van 300 punten gesloten.

De stemming onder beleggers was optimistisch na meevallende Amerikaanse woningmarktcijfers. Ook het nieuws dat Ben Bernanke, de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, wordt voorgedragen voor herbenoeming, werd positief ontvangen.

De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs sloot 2,15 punten, of 0,7 procent hoger, op 300,03 punten. De MidKap-index steeg 0,9 procent tot 461,00 punten.

De belangrijkste Europese graadmeters van Londen, Frankfurt en Parijs eindigden 0,4 tot 0,8 procent hoger.

Huizenprijzen

Uit de zogeheten CaseShiller-index bleek dinsdagmiddag dat de huizenprijzen in een aantal grote Amerikaanse steden in juni met 1,4 procent zijn gestegen. Deze stijging was groter dan verwacht en gaf steun aan de gedachte dat de woningmarkt in de VS herstelt.

'Bernanke-rally'

De Amerikaanse president Barack Obama maakte bekend dat hij de president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, voordraagt voor herbenoeming.

Volgens handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer neemt dit nieuws een element van onzekerheid voor de beurzen weg. Hij sprak daarom van ''een Bernanke-rally.''

Trigger

Volgens de meeste handelaren heeft het doorbreken van de AEX van de 300-puntengrens weinig om het lijf. ''Het is wereldwijd niet koersbepalend'', aldus fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management. ''Of het nou 299 punten is of 301, het maakt niet veel uit.''

Voor de Nederlandse particulier belegger kunnen ronde getallen echter wel degelijk van invloed zijn. ''Het kan een trigger zijn om in te stappen'', meent beleggingsstrateeg Wim van Assenbergh van Van Lanschot Bankiers.

Boskalis

Baggeraar Boskalis was de koploper van de AEX met een plus van 4,9 procent. Onder in de index stond chemieconcern AkzoNobel met een koersverlies van 1,1 procent.

Midkap

In de MidKap kreeg automatiseerder Ordina een flinke tik. Het bedrijf zag de winst in het eerste halfjaar uitkomen op 400.000 euro, tegen 6 miljoen euro een jaar eerder. Het aandeel verloor 4,6 procent. Beleggers verzilverden een deel van hun winsten van maandag, toen het aandeel ruim 16 procent hoger sloot.

Industrieel toeleverancier Kendrion boekte een bedrijfsresultaat van dik 17 miljoen euro. Dat was iets beter dan de verwachting van analisten. Het aandeel daalde desondanks met 5,5 procent.

Dollar

Op de valutamarkt was de euro 1,4335 dollar waard, tegen 1,4320 dollar aan het slot van de handel op maandag. De prijs van een vat ruwe olie stond 0,4 procent lager op 74,05 dollar.