AMSTERDAM - De belangrijkste index op de beurs in Amsterdam, de AEX, is even na drie uur kortstondig door de 300 punten geschoten.

Volgens handelaren was het optimisme onder beleggers te danken aan de herbenoeming donderdag van voorzitter Ben Bernanke van het stelsel van Amerikaanse centrale banken (Federal Reserve) en meevallende woningmarktcijfers in de Verenigde Staten.

''Een Bernanke-rally'', zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Volgens Koenders heeft de benoeming een element van onzekerheid weggenomen.

Flinke opmars

De aandelenmarkten zijn de laatste weken aan een flinke opmars bezig. Beleggers laten zich vooral leiden door gunstige macro-economische cijfers wereldwijd. Zo bleek onlangs uit cijfers dat grote economieën als Duitsland, Frankrijk en Japan in het tweede kwartaal uit de recessie zijn geklommen.

Begin maart bereikte de AEX een dieptepunt en sloot onder de 200 punten. Volgens de meeste handelaren heeft het doorbreken van de AEX van de 300-puntengrens weinig om het lijf. ''Het is wereldwijd niet koersbepalend'', aldus fondsmanager Cornê van Zeijl van SNS Asset Management.

''Of het nou 299 punten is of 301, het maakt niet veel uit.'' Voor de Nederlandse particulier belegger kunnen ronde getallen wel degelijk van invloed zijn. ''Het kan een trigger zijn om in te stappen'', aldus beleggingsstrateeg Wim van Assenberg van Van Lanschot Bankiers.

Opening Wall Street

Na de opening van Wall Street om half vier Nederlandse tijd zakte de AEX-index wat terug tot 298,63 punten, nog steeds 0,5 procent boven de slotstand van maandag. De laatste keer dat de AEX boven de 300 punten sloot, was begin oktober vorig jaar.

Nog geen jaar geleden noteerde de hoofdindex van de Amsterdamse beurs op 400 punten (medio september), terwijl begin 2008 nog een stand van 500 punten op de koersenborden prijkte.