WASHINGTON - Ben Bernanke blijft tot 2014 de voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed).

Dat maakte de Amerikaanse president Barack Obama dinsdag bekend. Bernanke (55) werd in 2006 door de vorige president, George Bush, aangesteld als opvolger van Alan Greenspan.

In het afgelopen jaar onderscheidde Bernanke zich door de ongekend forse maatregelen die onder zijn leiding werden genomen om de financiële crisis en de zwaarste economische recessie sinds de Tweede Wereldoorlog te bestrijden.

Zo werd het belangrijkste rentetarief verlaagd tot de historisch lage bandbreedte van nul tot 0,25 procent, werden banken en verzekeraars van de ondergang gered en werden honderden miljarden dollars in de economie gepompt.

De nieuwe termijn van Bernanke gaat op 1 februari volgend jaar in.

Crises

''Bernanke heeft de Fed geleid door een van de ergste financiële crises die onze natie en de wereld ooit hebben gezien'', aldus Obama, die zijn vakantie onderbrak om de herbenoeming bekend te maken.

''De stappen die zijn genomen om onze financiële markten te stabiliseren, de kredietmarkten te herstellen en de auto-industrie te hervormen waren allemaal noodzakelijk en hebben onze economie, die op de rand van de afgrond stond, gered.''