AMSTERDAM - De effectenbeurzen in Europa gaven vrijdagochtend een wisselend beeld te zien. De AEX-index in Amsterdam klom in de ochtendhandel tot 339,46 punten, slechts 0,99 punten hoger, of 0,3 procent. Dat was volgens analisten te danken aan het hogere slot van Wall Street.

Beursjournaal (video): KPN hoger op verkoop Staat
De Staat heeft 12 % van KPN verkocht. Nederlands kabinet stelt vragen over alliantie KLM-Air France.

KPN behoorde tot de stijgers. De koers stond kort na 11.00 uur op 6,67 euro, een stijging met 0,15 procent. De staat maakte eerder op de dag bekend een belang van 12 procent in KPN af te stoten, goed voor een opbrengst van ongeveer 2 miljard euro. Ook Unilever zag de koers iets stijgen, en wel met 0,2 procent tot 54,10 euro.

Philips behoorde tot de vijf dalers. De koers zakte tot 22,42 euro, een verlies van 1,8 procent.

Het aandeel Akzo Nobel noteerde een koerswinst van 1 procent op ,62 euro. Het concern maakte donderdag bekend dat er vijf grote banken zijn aangewezen om een nieuw krediet van 1,5 miljard euro te regelen. KLM was bijna 0,2 procent lager op 11,64 euro na berichten dat Alitalia een rol opeist in de mogelijke fusie met Air France.

Op de andere Europese beurzen was evenmin veel beweging te zien. Tegen het middaguur vertoonden de beursvloeren een verdeeld beeld. Parijs stond 0,25 procent in de min. Hetzelfde gold voor de beurs in Londen. Frankfurt was in staat een stijging te laten zien van ,3 procent.

De beleggers hielden zich afzijdig. Ze hielden hun kruit droog in afwachting van het aflopen van een aantal termijncontracten later op de dag. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is dat het geval. Euro

De euro was met een koers van 1,1275 dollar iets hoger dan de ,1260 van donderdag bij het eind van de handel. In ponden sterling zakte de Europese munteenheid van 0,6960 naar 0,6945.

De valutahandelaren zijn benieuwd naar wat de G8, de zeven grootste industrielanden plus Rusland, over de wisselkoersen te zeggen heeft. De G8 komt dit weekeinde bijeen, voorafgaande aan de najaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.