UTRECHT - Kabelbedrijf Ziggo wil concurrenten die gebruik willen maken van zijn kabelnetwerk, daarvoor 11,05 euro per maand per klant in rekening brengen. UPC komt uit op 12 euro.

Beide ondernemingen, die samen het overgrote deel van de Nederlandse markt beheersen, maakten dit maandag bekend. Toezichthouder Opta houdt dinsdag een hoorzitting hierover. Daarbij zijn waarschijnlijk ook aanwezig Tele2 en YouCa, die de tv-kijker een eigen pakket willen aanbieden.

De Opta neemt in oktober een conceptbesluit over de tarieven, waartegen partijen nog in beroep kunnen gaan.

Opta denkt eind dit jaar een definitief besluit te nemen, waardoor de kabelmarkt wordt opgengebroken. Dan ontstaat bij de tv-kabel een soortgelijke situatie als bij de telefoonkabel van KPN, die ook moet toestaan dat een concurrent als Tele2 gebruikmaakt van zijn netwerk.

Tarieven

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) streeft al jaren naar marktwerking op de tv-kabel. Of daarvan iets terecht komt, hangt vooral af van de tarieven die de kabelbedrijven mogen vragen.

Ziggo en UPC zijn ook naar de rechter gestapt om toelating van concurrenten op hun kabelnetten tegen te houden.

Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven heeft hierover in maart volgend jaar een zitting, maar volgens Ziggo en Opta heeft dat geen opschortende werking.