AMSTERDAM - Het kabinet gaat de kinderbijslag voor kinderen die niet in Nederland wonen fors verlagen. Daarmee moet een einde gemaakt worden aan de ongebreidelde export van kinderbijslag naar Turkije en Marokko.

Dat schrijft De Telegraaf maandag op basis van bronnen rond het kabinet.

In een voorstel van minister voor Jeugd en Gezin Andre Rouvoet (ChristenUnie) staat dat de uitkering afhankelijk wordt van het welvaartsniveau van het land waar het kind naar school gaat.

Het voorstel wordt naar verwachting deze week in de ministerraad besproken, schrijft de krant.

Nu is de kinderbijslag voor een kind dat in Nederland woont even hoog als voor een kind dat bijvoorbeeld in Marokko woont.

Levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud liggen in Marokko echter fors lager, waardoor volgens de krant met de kinderbijslag bij wijze van spreken een heel gezin kan worden onderhouden.

Met het plan komt het kabinet tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Vorig jaar vroeg een meerderheid Rouvoet om iets te doen aan de export van kinderbijslag.

Dit gebeurde naar aanleiding van cijfers van de Sociale Verzekeringsbank, waaruit bleek dat er veel fraude wordt gepleegd met dubbele kinderbijslag.