JACKSON HOLE - Nu de economie tekenen van herstel vertoont, moeten centrale bankiers niet laks worden. Dit heeft de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet gezegd.

De lessen die kunnen worden getrokken uit de financiële crisis mogen niet worden vergeten, zo zei Trichet dit weekeinde tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in de Verenigde Staten.

Trichet hield zijn collega's voor dat ze alles moeten doen om een herhaling van de ''dramatische gebeurtenissen'' van vorig najaar, toen de crisis zijn hoogtepunt bereikte, te voorkomen.

''Nu we tekenen zien die bevestigen dat de reeële economie uit een vrije val komt, is de grootste vergissing die we kunnen maken het belang van die taak te vergeten.''

Zeepbel

De bankpresident doelde onder meer op de rol die de centrale bank kan spelen bij het voorkomen van financiële zeepbellen. De crisis begon ruim twee jaar geleden met het klappen van een zeepbel op de Amerikaanse woningmarkt.

Volgens veel economen waren de prijsstijgingen een gevolg van het handelen van de Amerikaanse centrale bank. Deze zou de rente te lang, te laag hebben gehouden.

Trichet erkende dat het moeilijk is om een opkomende zeepbel in de prijs van bijvoorbeeld vastgoed te herkennen. Toch stelde hij dat centrale bankiers ''tegen de wind moeten leunen.''

Duurzaam herstel

Ewald Nowotny, de president van de Oostenrijkse centrale bank, zei op dezelfde bijeenkomst dat hij verwacht dat de Europese economie pas begin 2010 duurzaam herstel zal laten zien. Het huidige herstel zou vooral worden gedragen door ingrepen van de overheid.

''Het meest interessante punt is wanneer er een verandering zal zijn van een herstel dat wordt gesteund door overheidsmaatregelen naar een duurzaam herstel.''