DEN HAAG - De Nederlandse staat heeft een deel van zijn belang in het telecomconcern KPN afgestoten. Het ministerie van Financiën maakte vrijdag bekend donderdagavond 300 miljoen aandelen te hebben verkocht aan Citigroup Global Markets. Berekend aan de hand van de slotkoers van 6,75 euro van donderdag zou de staat ruim miljard euro ontvangen.

Bekijk video: 'Nog meer goed nieuws over KPN op stapel'

Een woordvoerster van het ministerie wilde vrijdagochtend nog niet zeggen wat de opbrengst is, omdat het Amerikaanse Citigroup de aandelen weer gaat doorverkopen op de aandelenmarkten. Handelaren in Londen meldden vrijdagochtend dat de financiële instelling de aandelen tussen de 6,75 en 6,80 euro wilden plaatsen.

De verkoop komt neer op 12 procent van de uitstaande aandelen. Het Rijk heeft hierna nog een belang van 19,3 procent in KPN. Met de opbrengst kan het kabinet de druk op de begroting verlichten. Het aandeel KPN stond de laatste tijd al onder druk wegens de vrees onder institutionele beleggers dat de Nederlandse staat aandelen zou verkopen om aan de begrotingsregels van de Europese Unie (Stabiliteitspact) te voldoen.

Citigroup

De staat heeft met Citigroup verder afgesproken in het jaar na afronding van de transactie niet opnieuw aandelen te verkopen, enkele niet nader genoemde uitzonderingen daargelaten. Citigroup moet dan wel toestemming verlenen, aldus de woordvoerster van Financiën. De overheid zal in de loop van de komende jaren haar belang in KPN wel verder verkleinen.

De overheid is al langer bezig haar belang af te bouwen. Twee jaar geleden bezat de overheid nog 34,7 procent. Eind 2002 was dat verminderd tot 31,4 procent. Als Citigroup er voor kiest niet meer dan ongeveer tweederde van het KPN-pakket door te verkopen, dan wordt het naast de staat de tweede partij die meer dan 5 procent van de aandelen bezit.

Ook in TPG verzilvert de staat al enkele jaren zijn stukken. Momenteel heeft de staat nog een aandeel van 34,8 procent, maar het doel is om dat op termijn terug te brengen naar ongeveer 10 procent. Dat is iets minder dan het belang dat de staat momenteel in KLM (14,1 procent) heeft.

Eerder dit jaar ontstond er opschudding over het zogeheten gouden aandeel van de overheid in KPN en TPG. Door dat ene aandeel houdt de overheid, hoewel het een minderheid van de aandelen bezit, zeggenschap over bijvoorbeeld postbezorging in dunbevolkte gebieden en over belangrijke besluiten als fusies en samenwerking.

De Europese Commissie wil dat deze vorm van beschermingsconstructies zoveel mogelijk wordt afgebouwd. Het Europese Hof van Justitie oordeelde vorig jaar dat zulke regelingen alleen mogen gelden als er een zwaarwegend algemeen belang wordt gediend.

Volgens de woordvoerster van Financiën handhaaft de staat zijn 'golden share'. Pas als het aandelenbelang in KPN ,,substantieel'' is verminderd, is volgens de woordvoerster de staat bereid van dit voorkeursaandeel af te zien. Om welk percentage het in dat geval gaat, wilde het ministerie niet kwijt.