AMSTERDAM - De Amsterdamse zorgaanbieder Cordaan stelt een onderzoek in naar mogelijke fraude met zorgdeclaraties die de instelling bij het rijk heeft ingediend.

Dat zei een woordvoerder van Cordaan zaterdag naar aanleiding van berichtgeving hierover in Het Parool.

De krant schrijft zaterdag dat Cordaan cliënten die korte of langere tijd afwezig waren en geen gebruik maakten van de dagzorg soms toch als aanwezig werden geregistreerd.

Op die manier kreeg de instelling voor de patiënten een hogere AWBZ-bijdrage van het rijk. Hoeveel geld Cordaan hierdoor mogelijk onterecht heeft ontvangen, is niet bekend.

Damen

Bestuursvoorzitter Eelco Damen is niet op de hoogte van de declaraties en stelt een daarom een onderzoek in.

''Als dit zou kloppen, dan is dat fraude. We willen dit zo snel mogelijk boven water hebben, want dit kan niet'', aldus zijn woordvoerder.

Onder vuur

Cordaan ligt sinds vorige week onder vuur, na berichten dat door bezuinigingen de zorg in de instelling tekort zou schieten. Zo zou een verstandelijk beperkte vrouw maandenlang in een zeer vervuild appartement hebben gewoond.

SP-Kamerlid Renske Leijten kondigde Kamervragen over de zorgkwaliteit van Cordaan aan. Ook heeft de Amsterdamse wethouder Marijke Vos (zorg) uitleg gevraagd.

Maatregelen

De zorgaanbieder heeft inmiddels maatregelen genomen om de zorg te verbeteren, zo zei de woordvoerder. Zo wordt de klachtenbehandeling beter aangepakt doordat ook buren en andere betrokkenen van patiënten aan de bel kunnen trekken als zij een klacht hebben.

Tot nu toe konden alleen de cliënten en hun geregistreerde verwanten zelf klagen als zij problemen hadden.

Op die manier moeten situaties als bij de verstandelijk beperkte vrouw in de toekomst voorkomen worden.

Begeleid wonen

Cordaan biedt thuiszorg, maar heeft bijvoorbeeld ook instellingen voor begeleid wonen. De organisatie heeft vestigingen in onder meer Amsterdam, Diemen en Huizen. Vorig jaar fuseerde Cordaan met het noodlijdende Amsterdam Thuiszorg.