BERLIJN - De Duitse minister van Economische Zaken Karl-Theodor zu Guttenberg betreurt het dat General Motors (GM) nog geen besluit heeft genomen over de toekomst van de Europese activiteiten, in het bijzonder die van Opel.

''Ik betreur het dat de raad van bestuur toch geen beslissing heeft genomen.'' Volgens de minister heeft de Duitse regering GM voorzien van ''alle benodigde informatie''.

De raad van bestuur van GM was vrijdag bijeen in Detroit, de bijeenkomst eindigde zonder dat er enig besluit was genomen.

Voorkeur

Duitsland heeft een voorkeur voor een overname van Opel door het Canadese Magna samen met de Russische Sberbank. GM zou juist een voorkeur hebben voor een overname door RHJ International.

De onzekerheid irriteert ook het personeel. ''Met de huidige besluiteloosheid van GM raakt het geduld dat wij en onze werknemers tot nu toe hebben opgebracht, stilaan op'', zegt Rudi Kennes van vakbond ABVV van de grote fabriek voor Opel Astra's in Antwerpen.

''Wij roepen GM zeer nadrukkelijk op snel een oplossing te vinden die de toekomst verzekert voor Opel, haar fabrieken en haar werknemers.''