DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) steekt na hoopgevende berichten over het consumentenvertrouwen en de werkloosheid niet meteen de vlag uit.

''Er zijn nog allerlei beren op de weg voordat we er definitief uit zijn'', zei hij vrijdag na afloop van de ministerraad. ''Als het net iets minder ellendig gaat, gaat het nog steeds ellendig.''

Eerder op de dag meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de Nederlandse consumenten in augustus minder somber zijn over de economie dan in eerdere maanden.

Begin

Donderdag kwam het CBS nog met meevallende cijfers over de toename van de werkloosheid. Maar volgens Bos is dat nog slechts een begin van een stijging en gaat het kabinet nog steeds uit van een verdubbeling van de werkloosheid.

Hij wijst op de vele onzekerheden die er nog steeds zijn, zoals de problemen bij de banken in Duitsland.

Als daar de kredietverlening daalt, zou het herstel weer in kunnen zaken. Nederlandse banken kampen ook nog steeds met forse afschrijvingen, vooral in het vastgoed. Positieve berichten noemt hij lichtpuntjes.

Duurzaam

Ook premier Jan Peter Balkenende blijft waken voor te veel optimisme. Hij wees erop dat in andere landen na positieve berichten direct twijfel ontstond, omdat de betere economische cijfers voor een belangrijk deel aan overheidsinvesteringen te danken zijn.

Dan wordt volgens de premier natuurlijk de vraag gesteld hoe duurzaam de lichtpuntjes zijn.

Verder benadrukte Balkenende dat hoe dan ook een meerjarig programma nodig is om de schade van de crisis en het oplopende begrotingstekort weg te werken. Ook al zou er nu al sprake zijn van economisch herstel: ''We hebben te maken met een stukje verarming.''