BERLIJN - Duitsland en Frankrijk willen de Europese economie extra stimuleren door de komende jaren op grote schaal te investeren in transport, telecommunicatie en onderzoek en ontwikkeling. Bondskanselier Schröder en president Chirac zijn dit donderdag overeengekomen tijdens een ontmoeting in Berlijn.

De investeringen zijn voorzien in tien projecten. Daaronder bevinden zich ook de spoornetwerken van de hogesnelheidstreinen ICE (Duitsland) en TGV (Frankrijk). Voor 2007 moeten de netwerken op elkaar aansluiten door een verbinding tussen Frankfurt en Straatsburg. Ook willen Duitsland en Frankrijk geld steken in digitale radio en televisie, breedbandkabelnetwerken, het Europese satellietproject Galileo en duurzame energiebronnen.

Gemeenschappelijke initiatieven

Schröder en Chirac riepen de andere landen in de Europese Unie op meer gemeenschappelijke initiatieven te ontplooien om economische groei en werkgelegenheid te bewerkstelligen. Het Duits-Franse plan sluit aan bij een voorstel van Italië, dat momenteel voorzitter is van de EU, om tot 2010 circa 50 miljard euro in de Europese infrastructuur te investeren.

Concrete bedragen voor de tien Duits-Franse projecten zijn niet bekendgemaakt. Uit Franse regeringskringen werd duidelijk dat het gaat om circa 3 miljard euro. De Europese Investeringsbank (EIB) zal voor het merendeel van de financiering moeten zorgen, waardoor Duitsland en Frankrijk niet verder in de begrotingsproblemen komen. Schröder en Chirac benadrukten dat zij financiële discipline zullen blijven nastreven, maar dat dit stimulering van de economie niet mag uitsluiten. Daarmee namen ze opnieuw stelling tegen het Europese stabiliteitspact.

Begrotingsregels

De afgelopen weken werd al sterk getwijfeld aan de bereidheid van Duitsland en Frankrijk om aan de Europese begrotingsregels te voldoen. Beide landen kampen met een overheidstekort van meer dan 3 procent. Het stabiliteitspact, dat voor een stabiele euro moet zorgen, schrijft een tekort van maximaal 3 procent voor.

EU-lidstaten als Nederland proberen met bezuinigingen wel aan deze norm te voldoen.