UTRECHT - Medisch specialisten moeten het inkomen dat zij vanaf 2008 te veel ontvingen zo snel mogelijk terugbetalen.

Deze oproep doet Hans Wiegel, voorzitter van koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN), in een brief aan minister Ab Klink van Volksgezondheid.

Een woordvoerder van ZN heeft een bericht hierover in Het Financieele Dagblad donderdag bevestigd.

Afgelopen voorjaar bleek dat enkele groepen van medisch specialisten in 2008 en 2009 te veel inkomen uitbetaald kregen. Dit werd veroorzaakt door de invoering van een nieuw declaratiesysteem.

Korten

Volgens Klink gaat het om een overschrijding van 375 miljoen euro. Hij heeft aangekondigd om vanaf 2010 te korten op het inkomen van de beroepsgroep.

Onderzoeksbureau Vektis van ZN denkt echter dat het om een bedrag van 630 miljoen over 2008 euro gaat. Over de jaren 2008 en 2009 gaat het in totaal om 1 miljard euro, heeft de koepelorganisatie uitgerekend.

ZN vindt dat Klink veel sneller moet ingrijpen. ''Iedere dag uitstel kost de samenleving 1,5 miljoen euro'', schrijft Wiegel.

Onacceptabel

De Orde van Medisch Specialisten heeft de cijfers altijd bestreden. Volgens de orde gaat het om een overschrijding van 80 miljoen euro.

Eerder gaf zij al aan het onacceptabel te vinden dat alle artsen moeten opdraaien voor de kostenoverschrijdingen door enkele groepen specialisten.