ZOETERMEER - Consumenten hebben in juli nog niet massaal gebruikgemaakt van de onlangs verruimde voorwaarden rondom de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Slechts 63 woningaankopen met een hypotheeksom tussen 265.000 en 350.000 euro werden in deze maand gefinancierd met een NHG-hypotheek.

Dat bleek uit woensdag gepubliceerde cijfers van NHG. Vanaf 1 juli is de kostengrens van NHG door het kabinet opgetrokken naar 350.000 euro om de vastgelopen woningmarkt in beweging te krijgen.

Extra woningverkopen

Ondanks de magere start verwacht NHG nog steeds dat de maatregel tot eind volgend jaar zorgt voor 15.000 tot 20.000 extra woningverkopen. Het effect van de verruiming wordt pas in de komende maanden duidelijker zichtbaar, verwacht NHG.

NHG is een garantiefonds. In Nederland hebben ongeveer 750.000 huishoudens een NHG-hypotheek.

Dat betekent dat als ze hun woning buiten hun schuld (werkloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid, overlijden partner) met verlies moeten verkopen via een executieveiling, NHG de restschuld betaalt.

Premie

Mensen dragen daarvoor eenmalig een premie van 0,45 procent van de hypotheeksom af. De reserves van NHG bedragen inmiddels ongeveer 540 miljoen euro.

In de afgelopen zeven maanden is de NHG-hypotheek onverminderd populair gebleken. Bij de aankoop van een woning kozen 35.674 mensen voor deze garantiehypotheek.

Dat is bijna net zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, terwijl het aantal woningtransacties met dik 31 procent terugliep. Momenteel worden drie op de vier woningen verkocht met NHG.

Declaraties

NHG kreeg 340 declaraties binnen in verband met gedwongen verkoop van woningen met verlies. Dat was 32 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

De afname is volgens de organisatie vooral het effect van een effectieve bestrijding van hypotheekfraude. De betalingsachterstanden van mensen met een NHG-hypotheek groeiden met dik 19 procent naar 12.460 euro.

Woonlastenfaciliteit

Minder dan tien mensen hebben sinds 1 juli gebruik gemaakt van de zogenoemde woonlastenfaciliteit van de NHG.

Deze komt erop neer dat mensen die hun hypotheeklasten niet meer volledig kunnen betalen, hun betalingsachterstand mogen laten oplopen tot een bedrag van maximaal 9 procent van de lening. NHG staat borg voor de extra lening.

De achterstand moet wel ontstaan zijn buiten de schuld om van de hypotheeknemer, bijvoorbeeld door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid.