AMSTERDAM - Er is een spookbelegger actief op het Damrak. De onbekende belegger plaatsvrijwel dagelijks aan het einde van de handelsdag grote aan- enverkooporders. Handelaren weten niet wie deze orders plaatst en wat het doelervan is.

Bekijk video

Volgens Jan Paul Raterink, senior medewerkers equity sales bij Delta LloydSecurities, is vooral de grootte en de timing van de orders opvallend.

"Meestal gaat het om aan- en verkooporders van 60.000 stuks tijdens deslotveiling van de Amsterdamse beurs, het moment waarop de laatste noteringwordt opgemaakt." Raterink heeft deze orders al in verschillendebeursfondsen gesignaleerd. "Het gaat om zowel om Van der Moolen, eenhoofdfonds dat deel uitmaakt van de AEX-index, als om lokale fondsen alsUnivar,Vopak en PinkRoccade." De mysterieuze handelsactiviteit is al maandenaan de gang.

De reden van de orders kent Raterink niet. Maar van koersmanipulatie is geensprake, denkt hij. "Het gaat inderdaad om grote aantallen. In een fonds alsUnivar verwisselen normaal ongeveer 10.000 stuks van eigenaar. Dan is eenorder van 60.000 stuks groot. Maar de partij geeft zowel aan- alsverkooporders. Het lijkt niet uit te maken of er stukken worden gekocht ofverkocht. Bovendien lijken de prijzen die hij biedt niet onredelijk." Meestvoor de hand ligt dat er een partij actief is die grote belangen heeft in debetreffende fondsen, denkt Raterink. "Wellicht probeert deze partijmarktaandeel te winnen."