AMSTERDAM - Minister van Onderwijs Ronald Plasterk moet met geld over de brug komen om te voorkomen dat universiteiten en hogescholen in de problemen komen.

Dat stelt SP-Kamerlid Jasper van Dijk in een vraaggesprek met NU.nl.

Vorige week werd bekend dat universiteiten dit studiejaar, met name door de economische crisis, 25 procent meer aanmeldingen voor het studiejaar hebben binnengekregen dan afgelopen jaar.

Bij hogescholen ligt dit aandeel op 18 procent.

Problemen

De Vereniging van Universiteiten (VSNU) liet weten dat de universiteiten hierdoor organisatorisch en financieel in de problemen dreigen te komen.

Plasterk reageerde dinsdag laconiek op de cijfers. Volgens hem zal er van de instellingen hier en daar wat flexibiliteit gevraagd worden, maar zal van financiële moeilijkheden geen sprake zijn.

Universiteiten en hogescholen krijgen immers budget naar rato van het aantal studenten, stelt de minister.

Misleidend

Volgens Van Dijk is dit echter misleidend, aangezien de hogeronderwijsinstellingen geld krijgen op basis van de aanmeldingen van twee jaar terug.

"Dit compenseert dus niet voor de extreme toename van het aantal studenten dit jaar."

Hij wil daarom dat Plasterk met de nodige spoed de instellingen financieel compenseert om de kwaliteit van het onderwijs te kunnen bewaken.

"Collegezalen zitten straks stampvol en er zal niet genoeg personeel zijn om het onderwijsniveau op een aanvaardbaar niveau te houden", stelt de SP'er.

Voorlopig

De aanmeldingscijfers zijn voorlopig. Verwacht wordt dat het definitieve aantal aanmeldingen lager zal liggen, aangezien veel aspirant-studenten zich hebben ingeschreven voor meerdere studies en pas later een definitieve keuze maken.

Van Dijk wil daarom wachten met de financiële maatregelen tot duidelijk is hoeveel collegebanken er daadwerkelijk gevuld zijn.

"Uiterlijk in oktober moet dat toch wel duidelijk zijn. Het geld moet er dan hoe dan ook komen, want dat er meer studenten komen is zeker."

Uitholling

Jasper van Dijk ageert al tijden fel tegen het hogeronderwijsbeleid van Plasterk. Volgens hem is sprake van uitholling door het overhevelen van 100 miljoen aan onderwijsbudget naar tijdelijke onderzoeksprojecten.

Ook zou het hoger onderwijs door de verhoging van het collegegeld minder toegankelijk worden.