AMSTERDAM - De Mexicaanse griep gaat bedrijven in ons land 1,8 miljard euro kosten, verwachten de directies van grote ondernemingen. Dat blijkt uit onderzoek van accountantskantoor Deloitte.

De bedrijven denken bijvoorbeeld dat de omzet daalt als ze door ziekte van personeel niet normaal kunnen draaien. Toch heeft een kwart zich niet op de Mexicaanse griep voorbereid.

Deloitte voelde 65 financieel directeuren aan de tand, samen goed voor een omzet van 134 miljard euro. De helft van hen gaat uit van een omzetdaling van 3,5 procent.

Combinatie
De combinatie van griep en recessie kan een extra probleem opleveren, meent Deloitte-adviseur Wim Eysink. "Afdelingen die nu al dunner bezet zijn door afvloeiingen, moeten de gevolgen van de griep extra goed inschatten", aldus Eysink.

Hij benadrukt dat bedrijven niet alleen rekening moeten houden met de gevolgen voor hun eigen onderneming. "Je kan wel een degelijk griepscenario hebben opgesteld, maar als er problemen ontstaan bij je toeleveranciers, heb je alsnog last van de griep."

Bedrijven moeten goed inschatten of ze last kunnen krijgen van het virus. "Dat kan er ook toe leiden dat er überhaupt geen maatregelen hoeven te worden getroffen", zegt Eysink.

Dossier Mexicaanse griep