AMSTERDAM - Air France-KLM heeft zich teruggetrokken uit de biedingenstrijd rond het Tsjechische Czech Airlines. Dat maakte de Nederlands-Franse luchtvaartmaatschappij woensdag bekend.

De Tsjechische overheid wil een belang van 91,5 procent in haar nationale luchtvaartmaatschappij verkopen.

Analisten ramen de verkoopprijs op 5 miljard Tsjechische kroon, ongeveer 195 miljoen euro. Air France-KLM liet in maart weten een belang te willen nemen in de onderneming.

Gezien de huidige marktomstandigheden vindt Air France-KLM dat de Tsjechische luchtvaartmaatschappij zich beter kan richten op haar financiële positie als zelfstandig bedrijf.

''Czech Airlines zou zich kunnen concentreren op het ontwikkelen van een plan om het bedrijf weer winstgevend te maken'', aldus Air France-KLM in een verklaring.

Dalende reizigersaantallen

De luchtvaartsector kampt vanwege de recessie met dalende reizigersaantallen. Daarbij neemt de concurrentie toe door prijsvechters en acties om meer passagiers te trekken.

Air France-KLM wil in deze context de banden met Czech Airlines verder aanhalen en nieuwe samenwerkingen zoeken.

De Tsjechische overheid zet de voorgenomen verkoop door. De enige resterende potentiële koper is een Tsjechisch samenwerkingsverband van de bedrijven Unimex en Travel Service.