AMSTERDAM - Ed Nijpels is geen geschikte bestuursvoorzitter voor pensioenfonds ABP. Dat zei de voorzitter van de Nederlandse Bond voor Pensioenbelangen (NBP), Kees de Lange, dinsdag in het televisieprogramma Eén Vandaag.

Volgens De Lange heeft Nijpels geen verstand van pensioenen en heeft hij door zijn nevenfuncties niet genoeg tijd om zijn werk voor het ABP te doen.

''Hij is niet geschikt om de rol te vervullen die met deze crisis nodig is om het ABP weer te laten functioneren'', stelt De Lange.

Vertrouwenscrisis

''Er is een vertrouwenscrisis, die los je niet op door een parttime liefhebber te benoemen. De deelnemers aan het pensioenfonds verdienen beter.''

Volgens ABP-vicevoorzitter Xander den Uyl is een gebrek aan kennis over pensioenen echter geen bezwaar.

Detail

''De voorzitter van het bestuur moet wel weten wat er zo ongeveer aan de orde is, maar hij hoeft zich echt niet in detail daarin te begeven. De voorzitter moet zorgen dat het bestuur tot goede besluiten komt en we wilden iemand met een netwerk in Den Haag. Op basis van zo'n profiel kom je bij iemand als Nijpels uit.''

Ed Nijpels is bij het ABP de opvolger van Elco Brinkman, die per 1 april van dit jaar de voorzittershamer neerlegde. Nijpels ging op 1 augustus bij het pensioenfonds aan de slag.