HILVERSUM - Martin Sitalsing, die per 1 oktober korpschef van de politie in Twente wordt, noemt de 190 miljoen euro die de politie moet bezuinigen een ''financiële kaalslag''.

Hij vindt het risicovol als de politiezorg steeds verder wordt uitgekleed en als gevolg daarvan particuliere beveiligers en recherchebureaus verder opstomen in de maatschappij.

Dat zei Sitalsing dinsdag in de uitzending van het EO-programma Dit is de dag op Radio 1.

Sitalsing, die met zijn Surinaamse afkomst de eerste allochtone korpschef wordt, is bang dat de basale functies van de politie door de bezuinigingen in het gedrang komen. Hij noemde bijvoorbeeld surveillance en opsporing.

Levensgevaarlijk

''Het gaat de verkeerde kant op als mensen met veel geld in staat zijn meer politiezorg in te kopen'', aldus Sitalsing. Ook vindt hij het 'levensgevaarlijk' dat in de opsporing het aantal commerciële spelers groeit. ''Daar komt geen rechterlijke macht meer aan te pas.''

''Niemand denkt nog na over de consequenties op lange termijn als de politiezorg verder wordt uitgekleed. Gedreven door financiën worden we gedwongen deze keuzes te maken, maar we moeten kijken of de prioriteiten wel goed gesteld worden.''

Blauw

De burgemeesters die beheerder zijn van hun politiekorps, bekijken volgens Sitalsing momenteel of bezuinigd kan worden zonder aan het blauw op straat te komen. Ze kijken niet naar méér blauw op straat, maar ''minder blauw is niet goed''.

Sitalsing noemde als een van de knelpunten de administratieve handelingen waaraan politiemensen veel tijd kwijt zijn.