DEN HAAG - Bouwbedrijf Heijmans is het eerste bedrijf waarvoor het ministerie van Sociale Zaken subsidie aanvraagt uit het Europese Globaliseringsfonds.

De onderneming kondigde in januari aan dat 650 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen om de ingezakte bouwmarkt door de economische crisis op te vangen.

Via een mobiliteitscentrum moeten zoveel mogelijk van de overtollige werknemers met scholing, bemiddeling en training aan ander werk worden geholpen.

Dat heeft een woordvoerder van Heijmans bevestigd.

Mobiliteitscentrum

Sociale Zaken maakte dinsdag bekend dat een aanvraag voor de onderming is verstuurd naar Brussel voor een investering in het mobiliteitscentrum van bijna 600.000 euro. Van goedgekeurde aanvragen wordt 65 procent vergoed uit het fonds van de Europese Unie.

Eerder heeft de Grafimediabranche als eerste sector bij Sociale Zaken aangeklopt voor steun uit het Globaliseringsfonds. Aan deze aanvraag wordt nog gewerkt.

Aangepast

In juni werd bekend dat de voorwaarden van het fonds zijn aangepast aan de economische crisis. Om een beroep te kunnen doen op de EU-steun moeten sectoren in een periode van negen maanden minimaal 500 ontslagen verwachten.

Afzonderlijke bedrijven kunnen een aanvraag doen voor hulp als zij in een periode van vier maanden rekenen op ten minste 500 ontslagen. In het Europese fonds is jaarlijks 500 miljoen euro beschikbaar.

Aanvragen van bedrijven en sectoren moeten worden ingediend via een speciaal ingericht agentschap van Sociale Zaken.