DEN HAAG - Minister Wouter Bos (Financiën) heeft ''geen enkele aanleiding'' te twijfelen aan de betrouwbaarheid van topman Gerrit Zalm van de ABN Amro vanwege diens verleden bij de DSB Bank.

Dat schrijft Bos maandag in reactie op schriftelijke vragen van SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang.

Op de vraag van Irrgang of Bos het van belang vindt te weten of Zalm op de hoogte was de onzorgvuldige kredietverstrekking door DSB, antwoordt de minister: ''Nee.''

Onderzoek

Volgens Bos zou het pas van belang zijn als De Nederlandsche Bank (DNB) in de boetes die zijn opgelegd aan de DSB wegens onzorgvuldige hypotheekverstrekking, aanleiding zou zien om de betrouwbaarheid van Zalm opnieuw te onderzoeken.

Daaruit zou dan nog moeten blijken dat zijn integriteit ''niet langer buiten twijfel staat''. Maar de minister schrijft: ''Ik heb geen enkele aanleiding om aan te nemen dat daarvan sprake zou zijn''.

Econoom

Zalm kwam in juni 2007 in dienst bij DSB als econoom. Later dat jaar werd hij financieel directeur bij de bank en verantwoordelijk voor zorgvuldige kredietverstrekking.

November vorig jaar kreeg Zalm de leiding over de genationaliseerde ABN Amro/Fortis. Bos gaat ervan uit dat de toezichthouder DNB bij de overstap van Zalm goed onderzoek heeft verricht.