ANTWERPEN - Van de oproep tot een boycot van Zeeuwse mosselen is helemaal niets te merken in de Antwerpse binnenstad.

Bij vele restaurants hangen juist posters en spandoeken die 'Zeelands roem' aanprijzen, zo blijkt uit een rondgang maandag.

De Vlaamse partij Open VLD had de restauranthouders vrijdag opgeroepen de Zeeuwse mosselen te boycotten.

Westerschelde

Dat moest een protest zijn tegen de Nederlandse vertraging bij het verdiepen van de Westerschelde voor de Antwerpse haven.

Initiatiefneemster Annick De Ridder deelde posters uit voor de actie. Deze posters zijn echter niet te vinden bij de restaurants op de toeristische plekken als de Groenplaats en de Grote Markt.

''Ik had niet van de actie gehoord. Ik zou er ook niet aan meedoen'', zegt de ober van Italiaans restaurant Belissimo in de Hoogstraat, waar wervende posters van Delta Mosselen op de ruiten prijken. ''De Engelsen, Duitsers en Japanners komen hier juist voor de mosselen.''

Veel vraag

Om de hoek bij restaurant Steakhouse vertelt de ober op het terras dat er nu juist veel vraag is naar mosselen, hoewel het seizoen afloopt. ''Gisteren, eergisteren: de gasten willen alleen maar mosselen.''

Bij restaurant In de schaduw van de oude Kathedraal op de Handschoenmarkt kreeg de in pak geklede ober wel te maken met een stel protesterende eters.

Schandalig

Deze klanten noemden het serveren van Zeeuwse mosselen schandalig, maar waren over de Nederlandse vishapjes van het huis toch erg tevreden.

De ober weet dat zijn baas de actie niet zou steunen, want: ''Kwaliteit, daar gaat het om''.