VOORBURG - Fors duurder geworden aardappels en verse groenten hebben in augustus een verhogend effect gehad op de inflatie. Goedkopere kleding zorgde daarentegen voor matiging van de gemiddelde prijsontwikkeling. Per saldo bleef de inflatie in augustus met 2,1 procent even hoog als in juli.

Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In augustus steeg de gemiddelde prijs van verse groenten ruim 11 procent ten opzichte van een jaar eerder. Voor aardappels betaalden consumenten zelfs 20 procent meer dan in augustus 2002. Kleding werd bijna 6 procent goedkoper.

Verder worden audio-, video- en computerartikelen steeds goedkoper. In augustus is voor deze producten een gemiddelde prijsdaling genoteerd van 10,5 procent in vergelijking met een jaar eerder. CBS-onderzoeker J. Walschots stelt dat in de voorgaande jaren de dalingen een stuk minder waren; in 2002 gemiddeld 6,7 procent en in 2001 3,8 procent. "Wellicht dat de goedkopere dollar ten opzichte van de euro deze spullen nog goedkoper maakt."

Volgens de Europese rekenmethode voor de inflatie is vorige maand de gemiddelde prijsstijging in Nederland ten opzichte van juli 0,1 procentpunt opgelopen tot 2,2 procent. Daarmee lag de inflatie in ons land 0,1 procent boven het gemiddelde in de zogeheten eurozone.