AMSTERDAM - Studenten in het hoger onderwijs verdienden vorig jaar gemiddeld 5250 euro bij met een bijbaan of een eigen bedrijf, 437,50 euro per maand.

Hbo'ers deden het met bijna 5700 euro op jaarbasis aanzienlijk beter dan studenten aan universiteiten, die genoegen moesten nemen met 4600 euro.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. Hbo'ers verdienen meer, omdat ze meer uren per week en meer weken per jaar werken.

Ook hebben hbo'ers vaker een bijbaan. Zo verdiende vorig jaar 92 procent van de hbo'ers bij, tegen 83 procent van de wo-studenten.

Kleine baan

De tijd die aan een bijbaan wordt besteed, neemt in de loop van de studie toe. Vaak wordt begonnen met een kleine baan van gemiddeld dertien uur per week. Studenten van 24 jaar werken echter al gemiddeld 23 uur per week.

De bijverdiensten lopen op van zo'n 3200 euro per jaar onder 19-jarige studenten tot 6500 euro onder 24-jarigen.

Winkels en horeca

Het geld wordt niet alleen verdiend met kleine banen, maar ook met kort en flexibel werk. Vooral werk in winkels en horeca trekt studenten aan, met name studenten tot en met 21 jaar. Van hen werkt veertien procent in een winkel en elf procent als serveerster of kelner.

Oudere studenten kiezen vaker voor een bijbaan die te maken heeft met de studie. Zo geven ze vaker les, doen ze administratief werk of werken ze als ICT-programmeur.

Belastingdienst

Het CBS baseerde het onderzoek op gegevens van de Belastingdienst over studenten die recht hebben op studiefinanciering.

Het bureau nam de inkomens van twee derde van alle studenten onder de loep, namelijk 130.000 universitaire studenten en 210.000 hbo' ers.

Eerstejaars

Eerstejaarsstudenten bleven buiten beschouwing, omdat zij slechts de helft van 2008 als student stonden ingeschreven. Hun bijverdiensten in 2008 waren daardoor niet representatief als 'studenteninkomen'.

Ook de studenten die meer dan 13.000 euro per jaar verdienden, vielen buiten het onderzoek. Zij hebben door hun hoge inkomen geen recht meer op studiefinanciering. Hoeveel studenten dit precies zijn, kon het CBS niet zeggen.