LONDEN - De Britse minister van Financiën Alistair Darling staat klaar om de wetgeving aan te scherpen en nieuwe wetten in te voeren om salarissen en bonussen van Britse bankiers aan banden te leggen, als banken excessief risicogedrag blijven belonen.

''Consumenten zijn met recht bezorgd'', zei de minister zondag in een interview met The Sunday Times.

''Belastingbetalers hebben banken en feitelijk het hele bancaire systeem geholpen. Mensen willen er zeker van zijn dat we niet weer in dezelfde situatie belanden.''

Hij gaf geen details over mogelijke nieuwe wetten of hoe hoog bonuspakketten mogen zijn.

Nieuwe richtlijnen

Een groot aantal Britse banken zocht overheidssteun toen ze het moeilijk hadden. De overheid nationaliseerde de kredietverstrekkers Northern Rock en Bradford & Bingly. Daarnaast nam de regering grote belangen in Royal Bank of Scotland en Lloyds.

Eerder deze week publiceerde de Britse financiële autoriteit FSA nieuwe richtlijnen voor het bonusbeleid bij banken. Volgens die richtlijnen zouden bankiers meer voor goede prestaties op de langere termijn worden beloond.

Gehoor

Britse politici zijn bang dat banken zich niets van deze richtlijnen aantrekken en op dezelfde voet door zullen gaan als voor de crisis. Ook in de rest van de wereld hebben politici gezegd daarvoor te vrezen.

In de Verenigde Staten lijkt het erop dat banken geen gehoor geven aan oproepen tot een gematigd bonusbeleid.

Rapport

Drie Amerikaanse banken gaven zelfs een totaalbedrag aan bonussen dat hoger lag dan hun winst, zo bleek uit een vorige maand gepubliceerd rapport van de Amerikaanse procureur-generaal Andrew Cuomo.

Tussen december en april kregen Britse bankiers 7,6 miljard pond sterling (8,8 miljard euro) aan bonussen, aldus The Sunday Telegraph.

De Britse krant baseert zich op een onderzoek van het Britse Nationale Statische Bureau (ONS). De bonussen waren wel 40 procent lager dan een jaar eerder.