AMSTERDAM - Dankzij economisch herstel in het buitenland nadert ook de recessie in Nederland het einde. Dat voorspelde het economisch bureau van ING vrijdag.

De economen van ING verwachten dat de economie dit jaar met 4,5 procent krimpt. Eerder werd nog een achteruitgang van 5 procent voorspeld. Voor volgend jaar wordt een nulgroei voorzien, in plaats van een krimp van 0,5 procent.

De bank voorspelt dat de uitvoer van Nederland dankzij de stabilisering van de wereldhandel vanaf het vierde kwartaal van dit jaar weer zal toenemen.

Werkloosheid

De werkloosheid zal volgens de economen echter nog fors toenemen tot 5,3 procent van de beroepsbevolking dit jaar en 8,5 procent volgend jaar.

Eerder deze week lekten voorlopige nieuwe prognoses van het Centraal Planbureau uit (CPB), die ook wat minder somber zijn dan de vorige.

In de nieuwe ramingen voorziet het CPB net als ING een nulgroei van de Nederlandse economie in 2010. De werkloosheid stijgt volgens het planbureau tot 8 procent van de beroepsbevolking in 2010.