AMSTERDAM - De zorgverzekering wordt volgend jaar fors duurder. Onder meer vanwege de Mexicaanse griep, de vergrijzing en het achterwege blijven van compensatie door de overheid nemen de zorgkosten flink toe.

Zorgverzekeraar CZ verwacht dat de basispremie wel eens tien euro per maand duurder kan worden, schrijft Spits vrijdag.

Eigenlijk zou de premie dit jaar al stijgen, maar een eenmalige bijdrage van het ministerie van Volksgezondheid voorkwam dat. Deze ingreep scheelde zestig euro op jaarbasis, vijf euro per maand. "Dat bedrag komt er volgend jaar sowieso bij", zegt een woordvoerder van CZ in de krant.

Personeel

De kosten voor zorgverzekeraars stijgen jaarlijks door de loonstijgingen van personeel in de zorg, de toenemende vergrijzing en behandelingen voor aandoeningen als diabetes en overgewicht.

Volgend jaar komen de kosten van de grieppandemie er nog eens bij. "We schatten de stijging op minimaal tachtig euro, maar het kan ook zo een tientje per maand worden."

Vrije markt

De Nederlandse Zorgautoriteit, de toezichthouder op de zorgmarkt, heeft geen oordeel over de prijsstijgingen. "Het is een vrije markt", zegt een woordvoerder. "De Nederlandsche Bank kan ingrijpen als de stijging van de kosten niet meer in verhouding staat tot het dekken van de kosten voor de verzekeraar."

CZ verhoogde de basispremie in 2007 met 7,70 euro per maand, maar voerde in 2008 een prijsverlaging van ruim vijf euro door. In 2009 bleef de premie voor de basisverzekering gelijk op 90,75 euro per maand.