ZAANDAM - Topman A. Moberg van supermarktconcern Ahold past zijn omstreden beloningspakket aan. Hij ziet af van de gegarandeerde ontslag- en bonusvergoeding. Eveneens maakte het concern woensdag bekend dat de meeste commissarissen aftreden bij de volgende aandeelhoudersvergadering.

De beloning van Moberg kan overigens nog steeds flink oplopen. Bij goed presteren kan in de nieuwe regeling de totaalsom van basissalaris en bonus ongeveer gelijk uitpakken als onder de oude afspraken.

'Zorgen'

Moberg had bij zijn aantreden bedongen dat zijn beloning (salaris en bonus) kon oplopen tot 10 miljoen euro per jaar met een even hoge vertrekregeling. Toen dat tijdens de aandeelhoudersvergadering begin september bekend werd, brak een storm van kritiek los. "Het recente publieke debat in Nederland over mijn beloningspakket heeft mij zorgen gebaard", zei Moberg woensdag in een persverklaring.

Eerder wilde hij niets weten van kritiek. In diverse media liet Moberg blijken dat hij aan het roer kwam te staan van een onderneming waarvan veel onduidelijk was. Dat billijkte in zijn ogen de hoge beloning. "Nu ik een paar maanden bij Ahold ben, heb ik inmiddels meer inzicht verworven in de onderneming." Voor Moberg is het debat nu voorbij. "Ik vertrouw erop dat mijn besluit over het beloningspakket het publieke debat zal beëindigen."

Boekhouding

Ahold raakte in maart in de problemen na de bekendmaking van fraude bij de Amerikaanse dochter US Foodservice. De boeken over en 2002 moeten worden herzien. Ook bij andere dochters is gerommeld met de boekhouding. De schade bij US Foodservice komt uit op 880 miljoen dollar.

Binnen heel Ahold gaat het om circa 1 miljard dollar. Na de bekendmaking van de fraude bij US Foodservice in maart stapten bestuursvoorzitter C. van der Hoeven en zijn financiële man M. Meurs op.

De Ruiter

President-commissaris H. de Ruiter nam de leiding van het bedrijf over na het vertrek van de beide topmannen. Onder zijn leiding kreeg Ahold een miljardenkrediet en vond hij een nieuwe topman. De beloning van Moberg kwam hem op een storm van kritiek te staan. Woensdag liet Ahold weten dat De Ruiter bij de eerstvolgende aandeelhoudersvergadering opstapt.

De Ruiter (69) zal zich een ander afscheid hebben voorgesteld. De oud-topman van Shell zou volgens de regels pas volgend jaar zijn afgetreden wanneer hij zeventig wordt.

Hij wordt opgevolgd door commissaris K. Vuursteen, de oud-topman van bierbrouwer Heineken. Ook het overgrote deel van de raad van commissarissen wordt vernieuwd. Over de verdere aanpassingen wil Ahold pas mededelingen doen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van 2004. Die is waarschijnlijk in mei. Inmiddels is een benoemingscommissie geïnstalleerd die is belast met de vervangingen.

'Unicum'

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) noemt het een unicum in de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis dat een concern als Ahold het beloningspakket van zijn bestuurder aanpast. De VEB vindt de aangekondigde aanpassing van Mobergs beloningspakket "een goede stap", maar stelt tegelijkertijd dat "per saldo Moberg nog steeds hetzelfde kan ontvangen". De beleggersclub wil weten welke prestatiecriteria het supermarktconcern hanteert.

De pensioenfondsen en tevens grootaandeelhouders PGGM en ABP eisen zelfs dat het supermarktconcern duidelijk aangeeft op basis van welke criteria de beloning van Moberg is vastgesteld. Op de beurs waren beleggers niet al te enthousiast. Het fonds eindigde vrijwel gelijk op 9,02 euro.

'Wereld is niet te koop'

Acties om de winkels van Albert Heijn te boycotten zijn inmiddels opgeschort. De actiegroep 'De wereld is niet te koop' riep eerder op om vrijdag geen boodschappen te doen bij Albert Heijn. Via de website van de SP konden boze klanten klachtenbrieven sturen naar de klantenservice van de supermarktketen.

De bonden juichten het besluit van Moberg toe. "Wij zijn blij dat men bij Ahold het gezicht naar de werkelijkheid heeft gewend", aldus FNV Bondgenoten. Met CNV Dienstenbond vindt FNV Bondgenoten dat de stap "onvermijdelijk" was.