WOLFSBURG/STUTTGART (DPA) - De commissarissen van Porsche en die van Volkswagen hebben donderdag ingestemd met een bundeling van beide autofabrikanten.

Porsche heeft dit donderdagavond meegedeeld, nadat eerder op de dag de toezichthouders van Volkswagen groen licht hadden gegeven.

De plannen om Porsche in te lijven werden vorige maand bekendgemaakt.

De oud-topman van de sportautofabrikant Wendelin Wiedeking moest toen per direct het veld ruimen om de weg voor een samengaan van de twee mogelijk te maken.De nieuwe sterke man bij Porsche is VW-topman Martin Winterkorn.

Machtsstrijd

Met de overname door VW ontstaat een autogroep met tien merken, waaronder Audi, Skoda, Bentley, Seat en Lamborghini, en komt een einde aan een jarenlange machtsstrijd tussen Porsche en VW.

In de loop van 2011 moet de integratie van Porsche in het Volkswagen-concern een feit zijn.

Schuldenlast

VW zal allereerst zo'n 3,3 miljard euro neertellen om een belang te nemen van 42 procent in Porsche. Ook wordt een Oostenrijkse verkoopmaatschappij aan VW verkocht voor een nog onbekend bedrag.

Volkswagen zal volgend jaar nieuwe aandelen uitgeven en dat zal daarna ook bij Porsche gebeuren om daar de schuldenlast te verlichten.

Er wordt nog onderhandeld met Qatar om geld te steken in VW en Porsche. Banken, die leningen hebben verstrekt aan Porsche, moeten nog hun toestemming geven aan de deal.