DEN HAAG - Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) waarschuwt dat Nederland nog niet uit de crisis is.

''De krimp zwakt inderdaad af, maar de juichtonen dat het herstel heeft ingezet, kan ik echt niet onderschrijven'', aldus de minister donderdag voordat ze met de rest van het kabinet verder sprak over de begroting van volgend jaar. Die wordt op Prinsjesdag officieel gepresenteerd.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat onze economie in het tweede kwartaal verder is gekrompen: met 0,9 procent in vergelijking met het eerste kwartaal. Vergeleken met een jaar eerder kromp de economie 5,1 procent.

Volgens Van der Hoeven lijkt de vrije val gestopt, maar orderportefeuilles in onder meer bouw en industrie zijn vrijwel leeg. ''Je kunt niet zeggen dat we al uit de crisis zijn.''

Groei

De minister rekent zich niet rijk na optimistische signalen uit Duitsland en Frankrijk, waar de economie inmiddels weer een bescheiden groei kent. Volgens haar begon de neergang daar ook eerder en moeten we afwachten hoe snel ons land kan profiteren van de opleving in die landen.

Van der Hoeven stelt dat het nog jaren zal duren voordat Nederland weer terug is op het welvaartsniveau van voor de crisis. ''We moeten ons realiseren dat we niet in een jaar terug zijn.''

Vrije val

Volgens Rabobank-econoom Hans Stegeman is de vrije val waarin de economie terecht was gekomen in het eerste kwartaal gestuit.

''Het is nog steeds krimp, maar ten opzichte van het cijfer in het eerste kwartaal is het minder dramatisch. Dat neemt niet weg dat dit het vijfde kwartaal met krimp was, dat blijft. Maar het wijst erop dat de vrije val is gestuit'', aldus Stegeman.

Investeringen

CNV-voorzitter René Paas hamert op investeringen van de overheid. De overheid heeft dat tot nu toe te weinig en te laat gedaan, vindt hij.

Paas is er niet gerust op dat dit het komende kwartaal beter wordt. .''Ga investeren'', is dan ook zijn dringende advies aan de overheid. ''Je ziet het aan de cijfers'', aldus de vakbondsman. ''Voor zover we het nog een beetje goed doen, komt dat door overheidsinvesteringen.''