DEN HAAG - Minister Wouter Bos van Financiën wil dat een volgende directeur van de Staatsloterij ''beduidend minder'' gaat verdienen dan de huidige directeur Yvonne van Oort. Zij verdiende vorig jaar 420.000 euro, inclusief een bonus van 48.000 euro.

Financiën praat momenteel met de raad van commissarissen van de Staatsloterij over de beloning van een nieuwe directeur.

Van Oort werd in 2005 aangenomen in een zeer moeilijke periode voor de Staatsloterij. Financiën stemde toen in met haar salaris en ook haar contractverlenging in 2007 viel nog onder de oude regeling.

Regels

Financiën wijst er verder op dat de Staatsloterij niet behoort tot de publieke sector maar tot de semipublieke sector en dat de organisatie daarmee niet valt onder de regels voor functionarissen bij publieke instellingen (de zogenoemde Balkenende-norm).

Opheldering

De fractie van het CDA in de Tweede Kamer wil desondanks opheldering van Bos over de zaak. ''Hoe heeft dit kunnen gebeuren?'', zegt CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp. ''We hebben zo uitgebreid met de minister gepraat over salarissen bij instellingen waar de staat in deelneemt, waarom wisten we dit dan niet?''

Volgens Haverkamp heeft Bos zich altijd bijzonder stevig uitgelaten over salarissen in de publieke sector. ''Waarom heeft hij in 2007 dan nog eens zijn handtekening gezet onder dit salaris?''