WIESBADEN - De Duitse economie is in het tweede kwartaal uit de recessie geklommen. De grootste economie van Europa boekte een groei van 0,3 procent in vergelijking met het eerste kwartaal.

Dat maakte het Duitse bureau voor de statistiek donderdag bekend. De groei was onder meer te danken aan hogere uitgaven van de overheid en bouwinvesteringen.

Economen hadden een verdere teruggang van de Duitse economie verwacht. In vergelijking met het tweede kwartaal vorig jaar daalde het bruto binnenlands product wel sterk, met 7,1 procent.

Recessie

De Duitse economie is dankzij de groei in het tweede kwartaal uit de diepste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog geklommen. De economie kromp het bruto binnenlands product vier kwartalen op rij.

De recordkrimp in het eerste kwartaal is volgens herziene cijfers uitgekomen op 3,5 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor in plaats van 3,8 procent.

Stabilisatie

De Duitse overheid rekende voor heel 2009 op een economische krimp van ongeveer 6 procent. Daar moet bij worden aangetekend dat bij dit cijfer nog werd uitgegaan van een stabilisatie in het tweede kwartaal.

Ook de Franse economie zou in het tweede kwartaal uit de recessie zijn gekomen. De Franse minister Christine Lagarde van Financiën zei dat er een groei van 0,3 procent was behaald.