AMSTERDAM - Ook de Nederlandse staat heeft te maken met oplopende verwachte kredietverliezen op Amerikaanse hypotheken van ING.

Dit zei Koos Timmermans, de ING-bestuurder die bij het concern verantwoordelijk is voor het risicobeleid, woensdag bij de presentatie van de tweedekwartaalcijfers van de bank-verzekeraar.

De Staat heeft in januari 80 procent van het risico op de hypotheken overgenomen van ING. Vier vijfde van de inkomsten uit de portefeuille gaat naar de Staat.

Wanbetalingen

Dit betekent echter ook dat de Staat inkomsten misloopt als de wanbetalingen op de hypotheken oplopen.

Door de misère op de Amerikaanse huizenmarkt is het aantal wanbetalingen of zelfs huisuitzettingen opgelopen. Op dit moment is hiervan sprake bij een vijfde van de hypotheekportefeuiile.

Kredietverliezen

ING heeft daarom het afgelopen halfjaar over zijn deel van de portefeuille een bedrag van 196 miljoen euro aan zogenoemde verwachte kredietverliezen geïncasseerd. Volgens Timmermans van ING is het verwachte kredietverlies voor de Staat het viervoudige.

Voor het ministerie van Financiën zou dat een verwacht kredietverlies van 784 miljoen euro betekenen.

Buffer

Desondanks denkt Timmermans dat de overheid goed zit met haar investering. ,,Ze hebben een omvangrijke buffer van meer dan 2 miljard dollar voor het absorberen van verliezen. Dit is niet iets voor de Staat om zich zorgen over te maken.''

Het ministerie van Financiën liet in een verklaring weten dat de betalingen op de Amerikaanse hypotheken tot nu toe goed verlopen en ziet geen reden voor pessimisme. Op Prinsjesdag zal minister Wouter Bos de ramingen op de Amerikaanse portefeuille aan de Tweede Kamer sturen.

Pas volgend jaar is precies duidelijk wat de eventuele verliezen over 2009 zijn.

Bos

Bos schatte de kans dat hij gaat verliezen op de Amerikaanse hypotheken eerder op 25 procent, met een maximale schade van 600 miljoen dollar. De kans op winst (2 miljard dollar in tien jaar tijd), schatte Bos bij het sluiten van de deal met ING op 75 procent.