DEN HAAG - Het aantal bedrijven in Nederland dat in het eerste halfjaar over de kop ging, is meer dan verdubbeld tot 3500, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal failliet verklaarde particulieren lag 16 procent hoger dan een jaar eerder en kwam uit op 1800.

Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Het CBS houdt het aantal faillissementen sinds begin jaren tachtig bij en nog nooit is het in een half jaar zo hoog geweest.

Verreweg de meeste bedrijfsfaillissementen hadden plaats in de autobranche, bij groothandels en kledingwinkels en in de doe-het-zelfmaterialenhandel en de zakelijke dienstverlening.

Verplichtingen

Ruim de helft van alle bedrijven die in het eerste halfjaar van 2009 niet meer aan hun verplichtingen onden voldoen, behoorde tot die branches. In de zakelijke dienstverlening vielen de meeste faillissementen volgens het CBS onder uitzendbureaus, organisatieadviesbureaus en architecten- en ontwerpbureaus.

De meeste personen en bedrijven werden failliet verklaard in de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland. De provincies Zeeland en Friesland kwamen er het best van af.