AMSTERDAM – Van Lanschot Bankiers wordt extra hard getroffen door de ‘spaaroorlog’ van banken met staatssteun. Bestuursvoorzitter Floris Decker windt zich in de Volkskrant op over de relatief hoge spaarrente bij Nederlandse banken.

De bank leed in het eerste half jaar van 2009 ruim 46,3 miljoen euro verlies.

Volgens Decker grotendeels het gevolg van de hoge spaarrente. “Als de rente in Nederland één procentpunt lager was, hadden we honderd miljoen meer verdiend.”

Europese Commissie

“De rente in onze buurlanden met de euro ligt namelijk één tot anderhalf procentpunt lager”, legt Decker uit.

Decker heeft inmiddels een klacht ingediend bij de Europese Commissie (EC) omdat Van Lanschot het verschil in rente tussen bijvoorbeeld Duitsland en Nederland niet kan verklaren.

Staatssteun

“De EC moet in de gaten houden hoe banken met staatssteun zich gedragen op de spaarmarkt. We weten niet wat de EC doet met onze klacht, maar we weten wel dat het onderwerp op de agenda staat.”

De bestuursvoorzitter is van mening dat banken met staatssteun eigenlijk een lage rente moeten geven. “Vrijwel alle banken behalve wij en de Rabobank krijgen staatssteun en hebben zo een laag risico. Bij een laag risico hoort een lage rente.”

Economie

En volgens Decker letten mensen nu eenmaal scherp op rentetarieven: “Dat is begrijpelijk, het gaat om grote bedragen. Daarover valt te onderhandelen, maar verder zijn mensen op zoek naar zekerheid. Dat is in het voordeel van de banken met staatssteun.”

Hij ziet naast invloed voor zijn bank ook invloed voor de hele economie. Zo is Van Lanschot Bankiers genoodzaakt zijn de hoge rente door te berekenen aan bedrijven die geld lenen. “En dat is slecht voor de economie.”

”Het is een gotspe dat ondernemers allerlei opslagen moeten betalen. De lage rente die de ECB rekent geven banken niet door. Dat is absolute schande.”