PARIJS - In Nederland en Finland is de gebruiker van een mobieltje het best af. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) zijn de belkosten in deze landen bij gemiddeld gebruik het laagst.

Nederlanders en Finnen betalen bijna 11 dollar (7,80 euro) per maand voor hun mobiele telefoon. De OESO heeft gekeken naar de kosten van een mobiele telefoon in augustus vorig jaar in de dertig landen die bij de organisatie zijn aangesloten.

De organisatie ging er daarbij vanuit dat de beller op jaarbasis 780 gesprekken voert, 600 sms'jes en acht mms'jes verstuurt. De uitkomsten werden dinsdag bekendgemaakt.

Bellers in de Verenigde Staten moeten het meest betalen: 53 dollar per maand. Spanje, Canada, Tsjechië en Slowakije zijn ook relatief duur.

Beltarieven gedaald

Volgens de OESO zijn de beltarieven tussen 2006 en 2008 met 28 procent gedaald. Sms'en blijft een lucratieve markt, aldus het rapport. De OESO constateert daarbij dat telecombedrijven steeds meer speciale sms-bundels voor jongeren samenstellen.

De omzet uit mobiele telefonie maakt ongeveer 41 procent uit van de totale markt voor telefonie in de OESO-landen. De teruggang van vaste telefonie is beperkt door de opkomst van breedbandinternet.