DEN BOSCH - Van Lanschot Bankiers heeft in het eerste halfjaar van 2009 een verlies geleden van 46,3 miljoen euro. In dezelfde periode een jaar eerder boekte de bank voor vermogende particulieren en familiebedrijven nog een winst van dik 60 miljoen euro.

Van Lanschot maakte de bedrijfscijfers dinsdag bekend. Het verlies komt grotendeels doordat Van Lanschot enkele eenmalige tegenvallers had, zoals afschrijvingen op een it-project ter waarde van 34,5 miljoen euro. Ook zette Van Lanschot geld opzij voor een eerder aangekondigde reorganisatie.

Toch valt het verlies veel groter uit dan verwacht. Dat komt doordat Van Lanschot 50,6 miljoen euro heeft toegevoegd aan de kredietvoorzieningen, ofwel de zogenoemde stroppenpot.

Dat geld zet de bank alvast opzij omdat de verwachting is dat het hier om leningen gaat die niet kunnen worden terugbetaald.

Recessie

''We zitten in een forse recessie, die mogelijk heftiger en dieper gaat worden dan we in Nederland denken. De hoop is natuurlijk dat deze korter wordt dan gevreesd. Hoe dan ook is het zo dat het vullen van de stroppenpot momenteel groter is dan we bij Van Lanschot gewend zijn'', stelde Floris Deckers, bestuursvoorzitter van de bank.

Leningen

Het soort leningen dat waarschijnlijk niet kan worden terugbetaald, is zeer divers, aldus de bestuurder. ''Er zijn bijvoorbeeld metaalbedrijven die er financieel zo goed voor staat dat ze het gemakkelijk drie of vier jaar kunnen uitzingen. Aan de andere kant kan een detailhandelsbedrijf in de problemen zijn gekomen omdat hij net in de verkeerde tijd die ene overname heeft gedaan.''