AMSTERDAM - Een investering in Van der Moolen dreigt een strop te worden voor ASR Verzekeringen. De grootaandeelhouder, die eigendom is van de Nederlandse staat, heeft een bedrag van 34,2 miljoen euro geïnvesteerd in het in problemen verkerende handelshuis.

Dat zei een woordvoerder van ASR maandag. De verzekeraar beraadt zich op zijn mogelijkheden nu Van der Moolen surseance van betaling heeft aangevraagd.

ASR heeft een belang van 5,8 procent in Van der Moolen. Het overgrote deel van de stukken zijn zogeheten preferente aandelen die de verzekeraar al langere tijd in handen heeft.

De woordvoerder zei dat een deel van de waarde van de belegging al is afgeschreven. Voor hoeveel geld de belegging bij ASR nu nog in de boeken staat, wilde ze niet zeggen.

Lege handen

Analisten denken dat er een grote kans is dat Van der Moolen van de beurs zal verdwijnen en dat de aandeelhouders met lege handen achterblijven. ''Bepaalde onderdelen zullen wel door kunnen gaan, maar de beursnotering is daar niet mee gered. Dat is dan einde oefening'', zei analist Nico van Geest van Keijser Capital in reactie op de aanvraag voor betalingsuitstel.

Volgens het register van de Autoriteit Financiële Markten is de Richard den Drijver Family Foundation met bijna 10 procent een andere grootaandeelhouder.

Richard den Drijver is de voormalige bestuursvoorzitter van Van der Moolen die vorige maand opstapte vanwege teleurstellende resultaten.