AMSTERDAM - Er moet een eind komen aan de tegenstrijdige berichtgeving als het om huizenverkoop gaat. Daarvoor pleit de website vastgoedjournaal.nl maandag in De Telegraaf.

De website peilde de stemming onder bijna duizend Nederlandse makelaars, daarvan vindt zeventig procent dat de informatie over huizenprijzen verwarrend is.

Verschillende grote partijen komen om de zoveel tijd met cijfers over het aantal verkochte huizen. Omdat die cijfers elkaar tegenspreken is het voor de consument niet duidelijk of de waarde van zijn huis nu stijgt of juist daalt.

Tachtig procent van de makelaars vindt volgens de website dat de partijen die de cijfers publiceren de krachten moeten bundelen.

CBS

Het gaat dan bijvoorbeeld om het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VBO Makelaars, Rabobank, ING Bank en het Kadaster.

De verschillende organisaties gebruiken de cijfers van de NVM, maar interpreteren die op een andere manier. Zo kwam makelaar Leygraaf begin deze maand met cijfers, gebaseerd op die van het NVM.

De makelaar was later dan de NVM maar beweerde dat deze cijfers betrouwbaarder zijn. Dat zou komen doordat de NVM alle huizen waarvoor een koopovereenkomst is getekend als verkocht beschouwt.

Verkocht

Leygraaf wees erop dat de koper vooral in deze tijd de financiering niet rondkrijgt waardoor de verkoop alsnog niet doorgaat. Leygraaf beschouwt een woning pas als verkocht als deze ook daadwerkelijk naar een nieuwe eigenaar is gegaan.

De NVM stelt dat de verwarring over het aantal verkochte huizen 'de situatie op de huizenmarkt geen goed doet'.