AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen hebben woensdag rond het middaguur over de hele linie winsten laten zien. Tegen de richting in verloor KLM ruim 2 procent. De luchtvaartmaatschappij profiteerde niet van haar mededeling in vergevorderde gesprekken te zijn met Air France over samenwerking.

Beurs (video): De Ruiter stapt op, Moberg versobert beloning
Koers Ahold stijgt. KLM daalt na officiële bevestiging gesprekken Air France. Damrak hoger door tech.

De belangrijkste graadmeter in Amsterdam, de AEX-index, stond na drie uur handel op 339,20 punten. Dat betekent een winst van 4,70 punten ofwel 1,4 procent. De FTSE-index in Londen won 0,55 procent, de CAC-index in Parijs 0,9 procent en de DAX-index in Frankfurt 1,1 procent. Op de Franse beurs was Air France 0,9 procent lager.

De beurzen in Europa werden gesteund door behoorlijke winsten dinsdag op de beurzen in New York. Beleggers aan de andere kant van de Atlantische Oceaan waren kooplustig, nadat de Amerikaanse centrale banken hadden laten weten de rente in de Verenigde Staten voorlopig laag te houden. Vooral banken en verzekeraars profiteerden van het nieuws. Aegon, ING, Fortis en ABN Amro behoorden allen tot de toptien van winnaars.

Midkap

KLM was de grootste verliezer in de MidKap-index met een daling van 2,5 procent. Het bedrijf en Air France worstelen met de laatste details van hun voorgenomen alliantie. De twee maatschappijen lieten woensdag weten dat er nog enkele belangrijke hordes moeten worden overwonnen. Volgens sommige analisten kan de mededeling erop duiden dat KLM niet volledig zal fuseren met Air France. Dat betekent volgens hen dat de maatschappij niet optimaal zal profiteren van kostenvoordelen door activiteiten met Air France samen te voegen.

Ahold

In Amsterdam behoorde Ahold tot de grote stijgers met een winst van 2,7 procent. Topman Moberg zal zijn omstreden beloningspakket aanpassen. Analisten verwelkomden de verrassende stap. Het kan volgens hen een positieve uitwerking hebben op de omzet van de Albert Heijn-supermarkten. De omzet daalde daar vorige week sterker dan bij de concurrenten.

Analisten prijzen Ahold dat het niet immuun is voor kritiek van aandeelhouders. Twee grote aandeelhouders, de pensioenfondsen ABP en PGGM, eisten eerder verlaging van de beloning van Moberg. Alleen handelshuis Hagemeyer, chipmachinemaker ASML en automatiseerder LogicaCMG wonnen meer dan Ahold. Ook andere technologiefondsen als Philips en Getronics zaten duidelijk in de lift.

Euro

Op de Europese valutamarkten ging de koers van de euro iets omlaag. Tegen het middaguur werd 1,1155 dollar genoteerd in vergelijking met een slot van 1,1175 op dinsdag. De koers van de euro tegenover het pond sterling daalde sterker, van 0,7040 naar ,6990 pond.