AMSTERDAM - Steeds meer winkelmedewerkers worden betrapt op diefstal. In de eerste helft van dit jaar groeide de zwarte lijst van stelend winkelpersoneel met 207 fraudeurs, 53 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van de stichting Fraude Aanpak Detailhandel (FAD), zo meldt het AD zaterdag.

In het waarschuwingsregister van de FAD worden mensen twee of vier jaar opgenomen die zijn ontslagen nadat ze geld of goederen hebben gestolen.

Van de lijst wordt steeds meer gebruik gemaakt. In de eerste helft van dit jaar screenden werkgevers ongeveer 25.000 sollicitanten, tweeduizend meer dan in de eerste zes maanden van 2008.

Sweethearting

Secretaris Sander van Golberdinge van de FAD spreekt van 'een fikse stijging'. Hij wijst vooral op een toename van het zogenoemde 'sweethearting', waarbij het personeel winkeldiefstal door bekenden toestaat of aan de kassa hoge kortingen geeft.

De economische recessie speelt een rol, zegt Van Golberdinge. "Het is een feit dat het aantal werknemers met schulden groeit." Ook besteden winkeliers steeds meer aandacht aan interne fraude, zegt hij.

Vorig jaar leden winkeliers voor het eerst sinds 2005 weer meer verlies door frauderende medewerkers. De schadepost bedroeg 170 miljoen euro, tegen 165 miljoen in 2007.