AMSTERDAM - Vakantiegangers die gedupeerd zijn door het faillissement van Beach Holidays kunnen een claim indienen bij eigenaar Mustafa Aykum. Dat zegt reisadvocaat Pim de Vos vrijdag in het AD.

De eigenaar is volgens hem persoonlijk aansprakelijk voor de schade omdat hij met geld van de reizigers heeft gespeculeerd.

De eigenaar verklaarde volgens de krant vanuit Turkije dat hij het geld heeft geïnvesteerd in een hotel in Turkije.

Hij kon zijn kosten niet meer betalen toen hij het geld niet op tijd terugkreeg. Van oplichting is volgens Aykum absoluut geen sprake.

SGR

Daar denkt de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) anders over. De SGR deed aangifte toen Beach Holidays vorige week verklaarde failliet te zijn. De organisatie vreesde dat er gesjoemeld was in het bedrijf en dat uiteindelijk expres de stekker eruit was getrokken.

Volgens advocaat De Vos kunnen de duizenden gedupeerden aanspraak maken op smartengeld, naast de schadeloosstelling die ze van de SGR krijgen. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die wel hun geld terugkrijgen, maar niet meer de tijd die ze voor de vakantie hadden ingepland.

Idioot

De administratie van het bedrijf wordt inmiddels bekeken door de SGR, dat zegt op de hoogte te zijn geweest van de hotelplannen van Aykum. Dat daarvoor geld werd gebruikt van het bedrijf was niet bekend. Dat is in principe ook niet strafbaar, maar volgens de SGR wel 'idioot en onverantwoord'.