BREDA - Oliemaatschappij Esso gaat in hoger beroep tegen een uitspraak van de rechter over het terugbetalen van 100.000 euro aan een Maastrichtse pomphouder. Dat heeft een woordvoerder van het concern maandag gezegd.

Een Esso-pomphouder in de grensstreek won donderdag een rechtszaak tegen de benzineleverancier. Volgens de pomphouder, T. Tijssens uit Maastricht, is Esso aan de haal gegaan met 100.000 euro, die voor hem bestemd was. Tijssens stelt dat Esso dat geld heeft ingepikt door hem onterechte en buitensporige hoge huurverhogingen op te leggen. De rechter stelde Tijssens in het gelijk.

De 100.000 euro is een in 1997 door minister Zalm (Financiën) ingestelde subsidie. Dat bedrag was bestemd ter compensatie aan pomphouders in het grensgebied, die door de relatief hogere Nederlandse accijns klandizie verloren.

Ook de Europese Commissie kwam in het geweer tegen deze vorm van steun. Daardoor kwamen uiteindelijk niet alle pomphouders in het grensgebied in aanmerking voor de steunmaatregel.

Volgens Esso is de rechter in zijn beoordeling van deze specifieke zaak donderdag uitgegaan van "verkeerde juridische argumenten" en een "foutieve feitelijke analyse". "Dat heeft onze juridische dienst in eerste instantie geconstateerd. De afdeling buigt zich er nog verder over."

Beta, de belangenvereniging van pomphouders, denkt juist met de uitspraak van de rechter een wapen in handen te hebben tegen alle oliemaatschappijen "behalve BP, want die hebben niets verkeerd gedaan".

"Dit schept een precedent", zegt een woordvoerder van Beta. "Deze uitspraak heeft gevolgen voor alle grenspomphouders." Beta is nu voornemens samen met andere 'gedupeerde' pomphouders een rechtszaak aan te spannen.

Shell zegt in een reactie daar in ieder geval niet van onder de indruk te zijn. "Bij ons is dit niet aan de orde. Dit gaat om een specifieke contractvorm die wij nauwelijks gebruiken", aldus een woordvoerder.