FRANKFURT - De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief voor de eurozone zoals verwacht onveranderd gelaten. De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent staan.

Dat maakte de ECB donderdag na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend.

Analisten hadden al verwacht dat de ECB de rente, net als in de voorgaande twee maanden, ongemoeid zou laten.

De ECB heeft de rente de afgelopen maanden in zeven stappen teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999.

De lagere rente zou ervoor moeten zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren.

Tijdelijke aard

De prijsdalingen die zich afgelopen maand in verschillende landen van de eurozone hebben voorgedaan zijn van tijdelijke aard. Dat stelde president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank (ECB) donderdag in een toelichting op het rentebesluit van de ECB.

''We verwachten dat de huidige periode van negatieve inflatie van korte duur zal zijn. De inflatie keert dit jaar nog terug en zal daarna heel licht toenemen'', voorspelde Trichet.

Bodem

Volgens Trichet blijft de economie van de eurozone de rest van het jaar zwak, maar neemt het tempo van de krimp wel duidelijk af.

''Hoewel de onzekerheid groot blijft, zijn er steeds meer tekenen dat de internationale recessie de bodem heeft bereikt.'' Volgens de Fransman moet de economie volgend jaar weer langzaam kunnen groeien.