AMSTERDAM - Gemeenten krijgen steeds meer verzoeken om bijstand van zelfstandige ondernemers. In grote gemeenten in het hele land is sprake van een verdubbeling van het aantal bijstandsverzoeken van freelancers en kleine ondernemers.

Dat meldt de Volkskrant donderdag. De economische crisis is de oorzaak.

Het zijn niet alleen beginnende ondernemers die om bijstand vragen, ook gevestigde bedrijfjes melden zich steeds vaker. Vooral freelance bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, hoveniers en kleine winkeliers staat het water aan de lippen.

Freelancer

Deze recessie maakt extra veel slachtoffers, omdat de afgelopen jaren juist steeds meer Nederlanders als freelancer aan de slag gingen. Zij worden in tijden van economische malaise als eerste door bedrijven geschrapt.

De krant haalt CBS-cijfers aan, waaruit blijkt dat Nederland momenteel zo'n negenhonderdduizend zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) telt.

Geldgebrek

Volgens belangenorganisatie ZZP Nederland zijn de problemen niet zo groot. De organisatie schat dat maximaal vijf tot tien procent van haar leden acuut geldgebrek heeft. Het zou daarbij vooral gaan om bouwvakkers die slechts één werkgever hadden.

De meeste freelancers zouden flexibel genoeg zijn om hun bedrijfsstrategie aan de recessie aan te passen.